5 tips voor het vliegen met een overstap
Als je ver gaat reizen is de kans groot dat je te maken krijgt met verschillende vluchten. Soms heb je aan één overstap genoeg maar het kan ook voorkomen dat je nog meer aansluitende vluchten hebt voor je op je eindbestemming bent. Wat zijn de valkuilen voor het vliegen met een overstap en waar moet je op letten? EUclaim geeft tips!
Tip 1. Boek je vluchten nooit afzonderlijk
Om je vluchten optimaal op elkaar te laten aansluiten is het belangrijk om je vluchten altijd tegelijk in één boeking te boeken. Hierbij wordt rekening gehouden met de overstaptijd die je nodig hebt. Daarnaast werken de luchtvaartmaatschappijen die de vluchten verzorgen samen, en heb jij rechten als je de aansluiting bijvoorbeeld niet haalt vanwege vertraging op de voorafgaande vlucht. Je hebt dan recht op een vervangende vlucht en vaak ook nog op een vergoeding voor het tijdsverlies. Wanneer je zelf losse vluchten hebt geboekt heb je dit recht niet.
Tip 2. Kies voor een ruime overstaptijd
Vaak heb je meerdere opties waar je uit kunt kiezen als het om overstaptijd gaat. Hoewel we snappen dat je het liefst zo snel mogelijk op je eindbestemming bent, is dit vanwege de korte overstaptijd zeker niet altijd de realiteit. De kans dat je de overstap mist en dus langer moet wachten op een nieuwe vlucht is vele malen groter. Zeker als het weer niet optimaal is, loop je meer kans op vertraging. Elk vliegveld heeft een ‘minimum connecting time’, wat aangeeft hoeveel overstaptijd je minimaal moet hebben om je aansluiting te halen. Luchtvaartmaatschappijen houden zich hier lang niet altijd aan of plannen hun vluchten heel dicht op deze ‘minimale overstaptijd’. Een vertraging van 15 minuten kan er dan al voor zorgen dat jij je aansluiting mist.
Tip 3. Let op de luchtvaartmaatschappij die de vlucht uitvoert
Vooral als je van buiten Europa naar een bestemming in Europa vliegt is het belangrijk om erop te letten wie de vlucht uitvoert. Dit staat vaak aangegeven op je ticket, bijvoorbeeld operated by KLM. Mocht je vlucht vertraging oplopen of geannuleerd worden dan heb je alleen recht op een vergoeding als de vlucht uitgevoerd wordt door een Europese luchtvaartmaatschappij.
Voorbeeld: Je boekt een vlucht van Washington naar Amsterdam bij KLM. De vlucht wordt uitgevoerd door Delta Airlines, een partner van KLM. Je vlucht wordt geannuleerd vanwege technische problemen en je kunt pas een dag later van Washington naar Amsterdam vliegen. Omdat de vlucht wordt uitgevoerd door Delta Airlines, een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, heb je geen recht op een vergoeding van € 600. Was de vlucht door KLM uitgevoerd dan had je wel recht op deze vergoeding gehad.
Tip 4. Pak je bagage slim in
Zeker als je moet overstappen, kan het nog wel eens voorkomen dat je koffer niet even snel meereist. Zorg er dus voor dat je belangrijke items in je handbagage inpakt zoals medicijnen, een setje schone kleren en wat toiletspullen.
Tip 5. Regel je reisdocumenten op tijd
Voor sommige landen heb je een visum nodig, voor andere moet je online een elektronische reisaanvraag doen en voor andere landen volstaat alleen een paspoort. Verdiep je ruim van tevoren in de regels en reisdocumenten die je nodig hebt voor het land van bestemming. Let erop dat het soms lang kan duren voor je een visum ontvangt. Ook kan het voorkomen dat je bij aankomst een visum contant moet aanschaffen voor je langs de douane mag. Zorg er in dat geval voor dat je genoeg contant geld bij je hebt in de juiste valuta, want pinautomaten zijn niet altijd overal aanwezig. Helemaal niet achter de douane.
Heb jij alle tips goed opgevolgd, maar gaat er toch iets mis waardoor je vertraging oploopt of je vlucht zelfs helemaal geannuleerd is? Dien je claim in bij EUclaim en binnen drie minuten weet je al waar je recht op hebt!
Heb jij nog tips voor lange vluchten of overstappen? Laat het ons weten in een reactie.
Geschreven door Jerrymie Marcus
Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie.
Meer over Jerrymie