Je weet dat vliegen de veiligste vorm van reizen is, maar toch wil je graag weten wat de veiligste plek is om te zitten. Dat snappen wij!
De effecten van de oorlog in Oekraïne op de luchtvaart
Op 24 februari gebeurde het haast ondenkbare: Rusland viel Oekraïne binnen en begon daarmee een oorlog in Europa. De EU, de NAVO en de Verenigde Naties veroordelen de aanval van Vladimir Poetin op zijn buurland. Veel landen hebben Rusland dan ook strenge sancties opgelegd die de economie diep treffen. De oorlog heeft gevolgen op veel gebieden. Ook het (internationale) luchtverkeer wordt getroffen. De gevolgen daarvan zijn nog niet volledig te overzien. Wat betekenen de oorlog en de sancties tegen Rusland voor luchtreizigers? Wij zien de volgende ontwikkelingen in de luchtvaart.
1. Stijgende olieprijzen
Door de drastisch stijgende olieprijzen stijgt de kostprijs van paraffine ook. Paraffine is een van de stoffen die nodig is om kerosine te maken. Door de stijgende olieprijzen wordt kerosine dus duurder. Veel vliegtickets zijn al verkocht voor de komende maanden, maar mogelijk worden passagiers na belast met een brandstoftoeslag als de prijzen verder blijven stijgen.
2. Langere vliegtijden
Rusland heeft haar luchtruim gesloten voor landen die sancties opleggen. Luchtvaartmaatschappijen uit deze landen mogen niet langer over het Russische luchtruim vliegen en moeten met grote omwegen naar Azië of Oceanië vliegen. Dit levert langere vliegtijden op. Een vlucht richt Azië of Oceanië duurt daardoor al snel 3 uur langer
3. Duurdere vliegtickets
Vanwege de stijgende olieprijzen en de langere vliegtijden hebben luchtvaartmaatschappijen veel hogere kosten. Voor tickets die al verkocht zijn ligt de prijs in principe vast, tenzij er een brandstoftoeslag naberekend gaat worden. Maar voor vluchten verder in de toekomst betekent dat dat de prijs van vliegtickets gaat stijgen. Voor vluchten naar Azië kan dit oplopen tot een verwachte meerprijs van € 150,-.
4. Tekort aan reserveonderdelen voor de Russische vloot
Vanwege de sancties die veel landen Rusland opleggen leveren westerse fabrikanten, zoals Airbus, Boeing en Lufthansa Technik, geen reserveonderdelen meer aan Rusland. Hierdoor loopt de Russische vloot het risico niet operationeel te kunnen blijven.
5. Dreigende inbeslagname van Russische vliegtuigen
Onder andere de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben hun luchtruim gesloten voor Russische vliegtuigen. Het VK heeft ook aangekondigd Russische vliegtuigen en privéjets in de VK aan de grond te houden. Daarnaast leasen veel airlines hun vliegtuigen. Zo ook Russische airlines, waaronder Aeroflot. Omdat de leasemaatschappijen de vliegtuigen die geleased zijn aan Rusland willen terugvorderen, heeft Rusland veel vliegtuigen op eigen bodem (stil)staan om dit te voorkomen.
6. Europese airlines onder druk
Voor een aantal Europese airlines zijn de verbindingen met Azië belangrijk. Bijvoorbeeld voor de Finse airline Finnair. Voor deze maatschappij is de verbinding met Tokio een van de belangrijkste routes. Vanwege de korte verbinding naar Zuidoost-Azië is Helsinki een belangrijke hub die kant op. Door het sluiten van het Russische luchtruim is die route echter niet meer mogelijk. Alternatieve routes zijn er wel, maar kunnen tot wel 3 uur langer duren. En dat gooit het hele schema en het kostenplaatje van de airline in de war.
7. Beperkte vluchtroutes naar en over Rusland
Rusland heeft haar luchtruim gesloten voor airlines uit landen die het luchtruim voor Russische vliegtuigen heeft gesloten. Dit heeft als gevolg dat het moeilijk kan zijn om Rusland in te komen of te verlaten. Het is nog mogelijk om Rusland per vliegtuig te bereiken via Istanboel of via de Verenigde Arabische Emiraten.
Ook te maken gehad met vluchtproblemen?
Heb jij ook te maken gehad met vluchtproblemen? In veel gevallen heb je na een vertraging of annulering recht op compensatie. Dien je claim in bij EUclaim en binnen 3 minuten weet je al waar je recht op hebt!
Meer over vluchtproblemen
-
2022-03-08
Wat is de veiligste plek in het vliegtuig?
lees meer
-
2022-02-22
Een birdstrike! Wat gebeurt er precies met een vogelaanvaring en wat zijn de gevolgen?
De spectaculaire noodlanding op de Hudson in 2009 was het gevolg van een birdstrike. Wat gebeurt er met een birdstrike? Lees er hier alles over.
lees meer
Geschreven door Lisanne Verbeek
Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers.
Meer over Lisanne