De redenen voor vluchtvertraging
Vertraging kan zowel voor als tijdens de vlucht ontstaan. Er zijn verschillende redenen waarom een vlucht vertraging kan oplopen. We hebben de meest voorkomende en de (gelukkig) minder voorkomende redenen op een rijtje gezet.
Vluchtvertraging vanwege het weer
Een van de meest voorkomende redenen van vluchtvertraging is het weer. Opstijgen en landen met storm is bijvoorbeeld erg lastig en niet altijd veilig. Extreme neerslag kan de landingsbaan onder water zetten en tijdens onweer mag er geen personeel bij het vliegtuig komen om bagage in en uit te laden. Bij koude temperaturen moeten de vliegtuigmaatschappijen de vliegtuigen de-icen en dat zorgt ook weer voor vertraging. Bij het de-icen van een vliegtuig wordt er ijs van de vleugels van het vliegtuig verwijderd en wordt er een vloeistof over de vleugels gespoten waardoor de vleugelkleppen niet kunnen bevriezen. Vertraging vanwege het weer is een buitengewone omstandigheid en je hebt dan als passagier helaas geen recht op een vergoeding.
Bij koude temperaturen moeten de vliegtuigmaatschappijen de vliegtuigen de-icen en dat zorgt ook weer voor vertraging.
Vertraging vanwege een staking
Helaas worden vertragingen ook vaak veroorzaakt door stakingen. Stakingen komen in de commerciële luchtvaart steeds vaker voor en vinden vooral in de zomerperiode plaats. Er zijn verschillende soorten stakingen, die van het eigen personeel van de vliegtuigmaatschappij (bijvoorbeeld piloten, cabinepersoneel of grondpersoneel) en stakingen van derden (bijvoorbeeld luchtverkeersleiding, bagage afhandelaren en douane). Je hebt als passagier alleen recht op een vergoeding als je vertraging is ontstaan door een staking van het eigen personeel van de vliegtuigmaatschappij. Stakingen van derden worden gezien als een buitengewone omstandigheid.
Een vertraagde vlucht door een vogelaanvaring
‘Birdstrikes’ worden ze ook wel genoemd, de aanvaring tussen een vogel en het vliegtuig. Bij het opstijgen van een vliegtuig komt het regelmatig voor dat er een zwerm vogels in de motor terecht komt. Dit kan veel schade opleveren waardoor het vliegtuig altijd uitvoerig geïnspecteerd en soms zelfs gerepareerd moet worden. Het Europees hof van justitie heeft het afgelopen jaar besloten dat een vogelaanvaring een buitengewone omstandigheid is. Je hebt dus geen recht op een vergoeding wanneer je vlucht meer dan drie uur vertraging oploopt vanwege een birdstrike.
Bommeldingen en vluchtvertraging
Gelukkig komt het niet veel voor, maar bommeldingen zijn ook een reden voor vertraging. Bij een bommelding moet vanzelfsprekend het vliegtuig en het vliegveld ontruimd worden. Dit wordt ook gezien als een buitengewone omstandigheid. Passagiers hebben geen recht op een vergoeding in het geval van een bommelding.
Vlucht vertraagd vanwege een kaping
Nog een reden voor vertraging die niet zo vaak voorkomt: een kaping. Na de vreselijke gebeurtenissen van 9/11 is de veiligheid op vliegvelden scherp aangepast. Ook zijn de bagageregels aangescherpt en wordt je als passagiers volledig gescand voor je het vliegtuig in mag. Toch zijn er nog wel eens kapingen waarbij een vliegtuig moet uitwijken naar een andere bestemming en dus vertraging oploopt. Ook in dit geval geldt: vertraging vanwege een kaping is een buitengewone omstandigheid.
Bagageproblemen en vertraging
Een storing in het bagagesysteem kan een reden zijn voor vertraging omdat het vliegtuig moet wachten op de bagage. Als dit te lang duurt dan zal het vliegtuig uiteindelijk wel vertrekken en worden de koffers nagestuurd. Dit is geen buitengewone omstandigheid en in deze situatie hebben passagiers recht op een vergoeding bij een aankomstvertraging vanaf drie uur. Als de problemen zijn ontstaan vanwege problemen in de bagage afhandeling vanwege slecht weer, dan is dit wel een buitengewone omstandigheid. Personeel mag bijvoorbeeld om veiligheidsredenen niet bij het vliegtuig komen als er sprake is van onweer.
Vertraging vanwege drukte op het vliegveld
Drukte op het vliegveld zelf is niet meteen een reden voor vertraging. Hoewel passagiers later aan de gate kunnen verschijnen vanwege lange wachtrijen, zoals afgelopen zomer het geval was op Schiphol, blijft dit de verantwoordelijkheid van de passagiers en de luchthaven zelf.
Drukte in de vluchtplanning kan wel voor vertraging zorgen als deze planning vol zit. De luchtverkeersleiding bepaalt wanneer een vliegtuig mag vertrekken en in drukke perioden kan dit voor vertraging zorgen. Dit is een buitengewone omstandigheid wanneer het een beslissing van de luchtverkeersleiding betreft.
Een vertraagde vlucht vanwege onderhoud of technische problemen
Vertraging vanwege technische problemen of onderhoud komt geregeld voor. Checks die uitlopen of een tekort aan technisch personeel zijn voorbeelden van oorzaken die voor vertraging kunnen zorgen. Ook als er reparaties moeten plaatsvinden, resulteert dit in het nodige tijdsverlies. De vliegtuigmaatschappij is verantwoordelijk voor het onderhoud van haar vliegtuigen en daarom is dit geen buitengewone omstandigheid. Je hebt als passagier dus recht op een vergoeding als je vlucht meer dan drie uur vertraagd is vanwege technische redenen.
Vlucht vertraagd vanwege ziekte van de crew
De bemanning van het vliegtuig zijn ook gewoon mensen die ziek kunnen worden. Daarom moet er altijd reservepersoneel stand-by staan voor het geval ziekte de kop op steekt. De vliegtuigmaatschappij is verantwoordelijk voor het regelen van voldoende personeel. Ziekte van de crew is dan ook geen buitengewone omstandigheid en jij als passagier hebt recht op een vergoeding als je vlucht meer dan drie uur vertraagd is vanwege een tekort aan personeel of andere crewproblemen.
De vliegtuigmaatschappij is verantwoordelijk voor het regelen van voldoende personeel.
Vluchtvertraging door ziekte van een passagier
Het is een ander verhaal als een vlucht vertraging oploopt of zelfs moet uitwijken vanwege een zieke passagier. Dit is een overmacht situatie. De gezondheid van de passagier staat immers voorop. Je hebt in deze situatie geen recht op een vergoeding.
Vertraging door catering of eten
Het vliegtuig kan niet vertrekken zonder catering aan boord. Toch is dit een keuze en verantwoordelijkheid van de vliegtuigmaatschappij zelf. Mocht de vlucht dus een lange vertraging oplopen vanwege problemen met de catering of het regelen van eten, dan heb jij recht op een vergoeding voor het tijdsverlies.
Ken jij nog meer redenen voor vluchtvertraging? Deel ze met ons in een reactie!