De voorbereiding van de vlucht: Hoe gaat het in zijn werk?
Elke vlucht is anders, net als de omstandigheden. Daarom is het belangrijk dat elke vlucht van tevoren zorgvuldig gepland wordt. De vluchtplanning varieert op basis van de afstand van de vlucht en de complexiteit van omstandigheden. Hoe lang duurt het eigenlijk om een vlucht voor te bereiden en hoe gaat dat in zijn werk? We leggen het je graag uit.
Korte en lange-afstandsvluchten
De voorbereiding van korte afstandsvluchten is een stuk minder complex en uitgebreid dan die van langeafstandsvluchten. Korte vluchten vergen voor vertrek meestal een voorbereidingstijd van 60 minuten. Voor langere vluchten is dit meestal meer dan 90 minuten. Bij langeafstandsvluchten begint de voorbereiding in de crew lounge. Hier introduceert de gezagvoerder zichzelf en maakt hij kennis met de hele crew. Soms moeten de crewleden wel een week met elkaar doorbrengen op bestemming. Vervolgens nemen ze dan het hele vluchtschema door inclusief de belangrijke informatie zoals de weersomstandigheden. De piloten bespreken tevens alle details van de vlucht, dit begint al bij het vertrek vanaf de gate en het taxiën naar de startbaan.
Wanneer een vlucht de oceaan oversteekt wordt de hele vlucht handmatig uitgestippeld op een kaart. Wanneer de crew aan boord gaat worden er eerst allerlei checks uitgevoerd. Zowel buiten het vliegtuig als erin. De piloten checken alle cockpit systemen en instrumenten. Vervolgens wordt de vluchtinformatie en route ingeladen in het FMS, het Flight Management System. Deze informatie bevat de hele route en de windsnelheid- en richting.
Als het om een korte vlucht gaat is de voorbereiding ook korter. De piloten en cabin crew hebben vaak een briefing in het vliegtuig waarbij namen uitgewisseld worden, het vluchtschema en de te verwachten weersomstandigheden.
Wat is een vluchtplan?
Een vluchtplan is een document waarin alle belangrijke gegevens van de vlucht staan. Dit omvat eigenlijk details zoals het type vliegtuig, het registratienummer, de geplande route, vlieg hoogtes en lengte van de vlucht. De piloten hebben een grote afdruk bij zich met alle gedetailleerde informatie van de vlucht zoals brandstofverbruik, windrichtingen, temperatuur etc. Het is officieel niet hét vluchtplan, maar in de praktijk is dit het wel.
Wie maakt het vluchtplan?
Je zult denken dat de piloten dit doen, maar niets is minder waar. Het vluchtplan wordt gemaakt door het operational control center van de vliegtuigmaatschappij. De verantwoordelijkheid van de vlucht ligt altijd bij de piloten en de luchtverkeersleiding. Zij hebben dan ook continu contact tijdens de vlucht.
Als alle checks uitgevoerd zijn worden de écht belangrijke keuzes gemaakt, wat staat er op het menu bijvoorbeeld? Alle piloten kiezen een andere maaltijd. Dit is om te voorkomen dat in het geval van voedselvergiftiging iedereen ziek wordt. Er moet altijd een piloot beschikbaar zijn om het vliegtuig weer veilig aan de grond te zetten.
Vlucht geannuleerd door storm: Wat zijn je rechten?
Klimaatverandering heeft grote gevolgen op de luchtvaart