Jetlines vliegtuig op landingsbaan

Luchtvaartmaatschappij failliet, wat zijn je rechten?

Failliet Jetlines vloog namens Corendon

19 augustus 2024

In de afgelopen jaren is de luchtvaartindustrie getroffen door verschillende uitdagingen, variërend van hoge brandstofkosten, problemen met de levering van vliegtuigen tot reisbeperkingen. 

In 2024 alleen al hebben we verschillende faillissementen gezien, waaronder Air Malta, FlyArna uit Armenië, Lynx Air uit Canada en LIAT uit Antigua en Barbuda. Daar is nu Jetlines uit Canada bijgekomen.

Een falliette luchtvaartmaatschappij laat passagiers vaak in onzekerheid achter, met vragen over hun rechten en hoe ze hun geld terug kunnen krijgen. In deze blog leggen we uit wat jij als passagier kan doen.

Je rechten volgens EU wetgeving

EU Verordening 261/2004 is Europese regelgeving die passagiers beschermt bij vluchtvertragingen, annuleringen en instapweigeringen. Als je vlucht wordt geannuleerd vanwege het faillissement van een luchtvaartmaatschappij, dan heb je recht terugbetaling van je ticket en soms ook op compensatie, mits de luchtvaartmaatschappij een Europese maatschappij is of je vertrekt vanaf een Europese luchthaven.

In het geval van een faillissement is het echter vaak lastig om compensatie van de airline te krijgen, omdat de financiële middelen simpelweg ontbreken. Dit maakt het extra belangrijk om je rechten te kennen en te weten welke stappen je kunt ondernemen.

Geld terug van ticket bij een faillissement 

Van een kale kip kun je niet plukken. De kans is klein dat je van een failliet bedrijf aan de andere kant van de wereld geld (terug) krijgt.

Maar er zijn wel andere mogelijkheden. Als je vlucht is geannuleerd vanwege het faillissement van een luchtvaartmaatschappij, zijn er een paar stappen die je kunt nemen:

  • Controleer je reisverzekering: veel reisverzekeringen bieden dekking voor annuleringen door faillissement. Neem contact op met je verzekeraar om te zien of je in aanmerking komt voor een terugbetaling.
  • Neem contact op met je creditcardmaatschappij: als je je vlucht hebt betaald met een creditcard, kun je mogelijk een terugboeking (chargeback) aanvragen. Dit is een vorm van bescherming die creditcardmaatschappijen bieden wanneer een dienst niet wordt geleverd.
  • Dien een claim in bij EUclaim: wij zijn gespecialiseerd in het helpen van passagiers bij het verkrijgen van vergoedingen voor vertraagde, geannuleerde of overboekte vluchten, ook in complexe situaties zoals faillissementen.

Samenwerking met lokale partijen

Jetlines is een failliete airline uit Canada, dus daar heeft de EU normaal geen grip op. Als je een ticket hebt geboekt bij Jetlines, dan geldt de 261 Verordening niet. Maar er is een uitzondering: Corendon, een Nederlandse reisorganisatie, huurde vliegtuigen van Jetlines om vluchten naar populaire vakantiebestemmingen uit te voeren. 

Omdat Corendon een Europese luchtvaartmaatschappij is, vallen hun vluchten onder de bescherming van EU Verordening 261/2004. Dit betekent dat als jouw vlucht vertraagd is of geannuleerd wordt, je recht hebt op compensatie.

Zelfs als de onderliggende oorzaak van het probleem ligt bij het faillissement van het Canadese Jetlines, blijft Corendon aansprakelijk voor het naleven van de Europese regelgeving.

Geschreven door Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel