Een wapperende Europese vlag door Londen

Gevolgen van Brexit op vliegen van en naar Engeland

Vliegen van en naar het Verenigd Koninkrijk voor 1 januari 2021

De vluchten tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk voor 1 januari 2021 vallen onder Verordening 261/2004. In deze Europese regelgeving worden de rechten van vliegtuigpassagiers beschermd en zijn de plichten van de vliegtuigmaatschappijen vastgesteld. In het geval van tijdsverlies door een vluchtprobleem (waaronder een vluchtvertraging of annulering) kunnen de bedragen voor de vergoeding tot een bedrag van €600 per persoon oplopen.

Vliegen naar het Verenigd Koninkrijk na 1 januari 2021

Vanaf 2021 zal de route van je vlucht en de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt bepalend zijn onder welke regelgeving jouw rechten worden beschermt. Voor Engelse vluchten zal daarnaast alle mogelijke compensatie worden uitgekeerd in ponden. Bijvoorbeeld, wanneer je vanuit Amsterdam Schiphol naar London Heathrow vliegt met KLM en de aankomstvertraging is meer dan drie uur, dan val je onder Europese wetgeving en kan je in aanmerking komen voor €250. Wanneer je met British Airways naar New York wilt vliegen en de vlucht wordt geannuleerd kan je in aanmerking komen voor £520.

Passagiersrechten bij vliegen van en naar het Verenigd Koninkrijk na 1 januari 2021

De rechten voor vliegtuigpassagiers van en naar het Verenigd Koninkrijk zijn per 1 januari 2021 veranderd, want het Verenigd Koninkrijk is tegenwoordig een ‘derde land’ en valt daarom niet meer onder EU Verordening 261/2004. Vanaf 2021 geldt in het Verenigd Koninkrijk de wetgeving The Air Passenger Rights and Air Travel Organisers’ Licensing (Amendment) (EU Exit) Regulations 2019. Deze wetgeving verschilt van Verordening 261/2004 in de volgende punten:

  • In de wetgeving worden de rechten van vliegtuigpassagiers beschermd die vertrekken vanaf een luchthaven in het Verenigd Koninkrijk en waarvan de vlucht is uitgevoerd door een Engelse luchtvaartmaatschappij;
  • Vluchten die vertrekken vanuit de EU naar het Verenigd Koninkrijk, ongeacht welke luchtvaartmaatschappij de vlucht uitvoert, vallen onder beide wetgevingen
  • De vergoeding, oftewel compensatie, wordt altijd uitgekeerd in Ponden;
    • £220 vergoeding voor een vlucht tot 1500 km
    • £350 vergoeding voor een vlucht tussen de 1500 en3500 km
    • £520 vergoeding voor een vlucht meer dan 3500 km

De route en de luchtvaartmaatschappij waarmee je hebt gevlogen bepalen of jouw rechten als passagier vallen onder de Europese wetgeving Verordening 261/2004 of onder de Britse wetgeving The Air Passenger Rights and Air Travel Organisers’ Licensing (Amendment) (EU Exit) Regulations 2019.

Stel: Je vliegt van Londen Heathrow naar Amsterdam Schiphol met British Airways. Je vlucht komt met meer dan drie uur vertraging aan in Nederland. Dan valt je vlucht onder de nieuwe Britse wetgeving en heb je mogelijk recht op een vergoeding van £220 per persoon.

Vliegen naar het Verenigd Koninkrijk? Houd rekening hiermee

De regels voor het invoeren van bepaalde goederen, medicijnen en geld veranderen nu het Verenigd Koninkrijk de douane-unie heeft verlaten. Passagiers moeten rekening houden met paspoortcontroles, bagage checks en langere wachtrijen. Daarnaast is je EHIC (European Health Insurance Card) straks niet meer geldig in het VK en zal dan ook niet meer eventuele zorgkosten dekken. Zorg er daarom voor dat je verzekering je voldoende dekt tegen medische noodgevallen.

Voor reizigers is het ook belangrijk om te weten dat je tot en met 30 september 2021 met een ID-kaart naar het Verenigd Koninkrijk mag reizen. Dus naar Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Dit verandert vanaf 1 oktober 2021, want vanaf dat moment heb je een geldig paspoort nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Kun je nog meer informatie gebruiken over de gevolgen van Brexit? Bezoek dan de website van de Rijksoverheid of laat een vraag achter in een reactie onder het blogartikel!

Geschreven door Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel