Luchthaven vertraging

Invloed van het weer op vliegverkeer

2 augustus 2021

De weersomstandigheden hebben een grote invloed op het vliegverkeer. Zo zal je op een normale herfstdag weinig last hebben van het weer, maar dit kan gemakkelijk omslaan tijdens dit wisselvallige seizoen. Windstoten, onweer of mist; benieuwd naar welke weersomstandigheden invloed kunnen hebben op jouw vlucht? EUclaim zoekt het voor je uit.

vliegtuigvleugel met een donkere lucht

Weersomstandigheden

Een klein regenbuitje zal er niet voor zorgen dat je vlucht niet kan vertrekken, maar er zijn genoeg weersomstandigheden die ervoor zorgen dat er een domino-effect ontstaat op de luchthaven. Dit betekent dat er meerdere vluchten vertraging oplopen, omdat de voorgaande vlucht ook vertraagd is.

Vliegen en wind

Wind heeft een grote invloed op het vliegverkeer, met name zijwind kan voor problemen zorgen. Bij een harde zijwind is het namelijk lastig om stabiel te landen of vertrekken, aangezien er een hoeveelheid wind dwars over de landingsbaan gaat. Alle vliegtuigtypen hebben ook zogeheten zijwind limieten. Normaal gesproken zijn vliegtuigen ook richtingstabiel, dat betekent dat ze ertoe neigen altijd de richting te zoeken met de neus in de wind. Hiermee wordt ook rekening gehouden met het toewijzen van start- en landingsbanen.

Onweer tijdens je vlucht

Het is een nachtmerrie van iedere vliegtuigpassagier: onweer tijdens je vlucht. Gelukkig ben je tijdens het vliegen veilig als het gaat onweren, aangezien het vliegtuig hiervoor is gebouwd. Er zijn voldoende voorzorgsmaatregelen gepleegd, zoals een bliksemafleider en ook mechanismen die het interne elektrische netwerk beschermen. Echter is het een ander verhaal op de luchthaven, want er bestaat een reële kans dat apparatuur of gebouwen van de luchtverkeersleiding worden getroffen door blikseminslag. Ook wordt er een afhandelingsverbod ingesteld om de mensen die buiten werken te beschermen, wanneer er kans op blikseminslag is. Hierdoor kan je vlucht niet landen of vertrekken, waardoor er vertragingen of annuleringen ontstaan.

Zichtbeperking

Het is voor piloten en de luchtverkeersleiding belangrijk dat er goed zicht is. Daarom is vertrekken met een laaghangende bewolking of mist ontzettend lastig. Hoe minder zicht en hoe lager de wolkenbasis, hoe strakker de regels worden voor piloten en verkeersleider. Dit is ook hard nodig om de veiligheid van de passagiers en het personeel te waarborgen. Een handig weetje: vliegvelden die aan de kust liggen zijn gevoelig(er) voor mist in de ochtend. Ook Schiphol heeft hier last van. De mist trekt vaak in de loop van de ochtend weg, waardoor er weer gevlogen kan worden.

Recht op een vergoeding bij slecht weer?

Als je vlucht vertraagd of geannuleerd is vanwege slechte weersomstandigheden, dan heb je helaas geen recht op vergoeding. Dit wordt namelijk gezien als een buitengewone omstandigheid. Een buitengewone omstandigheid is een situatie waar de luchtvaartmaatschappij geen invloed op heeft. Dit kan bijvoorbeeld een medische noodlanding zijn en staking van derden, maar ook slechte weersomstandigheden zoals sneeuw en mist.

Extra kosten? EUclaim zorgt dat je krijgt waar je recht op hebt

Het kan voorkomen dat je vlucht is vertraagd, waardoor je bijvoorbeeld moet avondeten op de luchthaven. Of dat je vlucht is geannuleerd door de storm en je ergens moet overnachten. Als je vlucht meer dan twee uur is vertraagd, heb je recht op verzorging. Hierbij kun je denken aan een eten en drinken, extra reiskosten of een hotelovernachting. EUclaim helpt je graag met het terugkrijgen van de extra kosten.

Meer over vliegen en het weer

Geschreven door Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel