Vliegen met gips
Je zit in het gips en je hebt een vliegreis gepland staan. Hou er rekening mee dat vliegen met gips niet zomaar mag. Er zijn internationale regels voor het vliegen met gips en onder welke omstandigheden je wel of niet mag vliegen met gips. Lees waar je rekening mee moet houden als je in het gips zit of in het gips moet.
Gips kan gaan knellen door zwelling
Doordat je in het vliegtuig in een luchtdrukcabine zit, kan het lichaamsdeel dat in het gips zit opzwellen. Met als gevolg dat het gips gaat knellen en bloedvaten worden dichtgedrukt. Dit kan de kans op trombose of het compartimentssyndroom vergroten. Bovendien kan het enorm veel pijn doen.
Gips moet verwijderd kunnen worden
Gaat het gips knellen tijdens de vlucht, dan moet het verwijderd kunnen worden om de doorbloeding weer te herstellen. Gips dat rondom dichtzit (circulair gips) kan niet zonder de juiste tools te hebben verwijderd worden. Daarom kan het nodig zijn om het gips voor de vlucht te laten splitsen. Het gips wordt dan bij voorbaat al opengesneden, waardoor het makkelijker verwijderd kan worden als het gaat knellen.
Spalk, brace of afneembaar gips
Moet je in het gips en ga je vliegen, geeft dit dan aan als het gips geplaatst wordt. Staat het letsel het toe, dan kan er met een vliegreis in het vooruitzicht gekozen worden voor andere methodes. Bijvoorbeeld door geen circulair gips aan te brengen, maar een spalk, brace of afneembaar gips.
Is toch circulair gips nodig, dan kan deze voor de vliegreis gespleten worden. Wel zul je dan waarschijnlijk op de plaats van bestemming nieuw gips moeten laten aanleggen en deze ook voor de terugreis weer moeten laten splijten.
Daarnaast kun je vanuit het ziekenhuis ook een formulier meekrijgen over het gips dat geplaatst is. Daarin staat benoemd welk gips je hebt en eventueel welke verdere medicatie is voorgeschreven. Het kan zijn dat de luchtvaarmaatschappij hiernaar vraagt voordat je het vliegtuig in mag.
Vliegen met pas geplaatst gips
Omdat de zwelling voor problemen met de doorbloeding kan zorgen, verbieden veel vliegtuigmaatschappijen het om binnen 24 uur te vliegen met een vlucht korter dan 2 uur. Duurt jouw vlucht langer dan 2 uur? Dan verbieden veel maatschappijen het om binnen 48 uur te vliegen nadat het gips is aangelegd.
Regels verschillen per luchtvaartmaatschappij
Zit je in het gips en ga je vliegen, neem dan voor jouw vlucht even contact op met de luchtvaartmaatschappij. De exacte regels over wat wel en niet is toegestaan verschillen per luchtvaartmaatschappij.
Extra ruimte nodig omdat je in het gips zit?
Heb je extra ruimte nodig omdat je door het gips niet in een normale stoel kunt zitten, dan moet je waarschijnlijk een extra stoel reserveren. Meestal hoef je voor de extra stoel niet het volledige bedrag te betalen, maar krijg je korting op een tweede stoel.
Daarnaast mag je met een been in gips vaak niet op de plekken zitten bij de nooduitgang. Hoewel je hier vaak wel meer beenruimte hebt, moet je mobiel zijn om in het geval van nood de nooduitgang niet te versperren.
Reizen op een stretcher
Zit je been boven de knie in het gips of heb je beide benen gebroken, dan kan de luchtvaartmaatschappij ook vereisen dat je liggend op een stretcher vervoerd wordt. Lig je, dan is de druk minder op de ingegipste ledematen en is de kans op zwelling kleiner.
Niet bij alle luchtvaartmaatschappijen is dit overigens mogelijk. Hou er bovendien rekening mee dat er kosten in rekening kunnen worden gebracht voor de extra ruimte die je nodig hebt om liggend vervoerd te worden. Ook kan de luchtvaartmaatschappij eisen dat er medische assistentie meevliegt.
Rolstoel
Ben je niet mobiel en heb je een rolstoel nodig, geef dit vooraf aan bij de luchtvaartmaatschappij. De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden een rolstoelservice. Bij de incheckbalie staat dan een rolstoel voor je klaar en ook als je uit het vliegtuig komt zal er op de plaats van bestemming een rolstoel voor je klaarstaan.
Heb je een eigen rolstoel die je graag mee wilt nemen, dan wordt deze bij voorkeur vervoerd in het bagageruim. Je kunt je rolstoel inleveren bij het inchecken en gebruik maken van de rolstoelservice. Kom je aan op de plaats van bestemming, dan wordt je met de rolstoelservice naar de bagageband gebracht, waar je jouw eigen rolstoel weer in gebruik kunt nemen.
Krukken
Krukken kun je meestal wel meenemen tot aan de gate. Wel moet je ook hiervan de luchtvaartmaatschappij op de hoogte brengen. Sommige luchtvaartmaatschappijen vervoeren ook krukken in het bagageruim. In dat geval kun je gebruik maken van de rolstoelservice.
Nog meer pech?
Voldoe je aan de regels van de luchtvaartmaatschappij en kun je vliegen met jouw gips, maar zit bijvoorbeeld een vluchtvertraging of annulering een soepele reis in de weg? Dan heb je in veel gevallen recht op een vergoeding en kun je via EUclaim een claim indienen.
Geschreven door Lisanne Verbeek
Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers.
Meer over Lisanne