Luchthaven vertraging

Vliegen met verkoudheid: wel of niet doen?

Een verkoudheid kan een vliegreis heel vervelend maken. Bovendien kun je anderen besmetten, wat natuurlijk geen lekker begin van een vakantie is. Wat kun je doen als je binnenkort gaat vliegen en je bent verkouden? Gewoon gaan of thuisblijven? En hoe zit het met de kosten?

Verkouden en luchtdrukverschil

Vliegen geeft voor veel passagiers een vervelend gevoel aan de oren. Dit komt door de wisselende luchtdruk in het vliegtuig die tot oorklachten kunnen leiden. Op de grond is de luchtdruk namelijk anders is dan in de lucht. Stijgt een vliegtuig op, dan wordt de luchtdruk lager. Daalt een vliegtuig, dan wordt de luchtdruk hoger. In de cabine wordt dit wel zoveel mogelijk gecompenseerd, maar wie er gevoelig voor is of wie verkouden is, zal het verschil in luchtdruk voelen in het oor.

Deze druk op het oor komt doordat er achter het trommelvlies lucht zit. Is de luchtdruk achter het trommelvlies veel hoger of lager dan de luchtdruk in de omgeving, dan komt er spanning te staan op het trommelvlies. De luchtdruk achter het trommelvlies kan het lichaam aanpassen door lucht te laten stromen door de buis van Eustachius. Via de buis van Eustachius kan er lucht bij in de kamer achter het trommelvlies, of kan lucht ontsnappen. Ben je verkouden of heb je een oorontsteking, dan kan de buis van Eustachius verstopt zitten en kan de luchtdruk niet goed gereguleerd worden.

Het gevolg: een grote druk op het trommelvlies en oorpijn. Wordt de druk te hoog, dan kan het gehoorschade opleveren. Bijvoorbeeld tinnitus, (tijdelijk) gehoorverlies of zelfs het scheuren van het trommelvlies, wat verschrikkelijk pijnlijk kan zijn. Meestal gaan de klachten naar een aantal dagen wel weer over, maar het helen van het trommelvlies kan weken of zelfs maanden duren.

Landing pijnlijker

Vooral tijdens de landing hebben veel verkouden (of allergische) mensen last van hun oren. Bij het stijgen moet er lucht naar buiten, bij het dalen moet er lucht naar binnen. Lucht naar binnen laten gaat meestal lastiger dan andersom. Daarom hebben mensen sneller last van hun oren bij het dalen dan bij het stijgen.

Kinderen hebben sneller last van oorpijn tijdens het vliegen

Overigens hebben kinderen vaker last van oorpijn dan volwassenen. Dat komt omdat de buis van Eustachius bij jonge kinderen nog niet zo goed werkt. Heeft een kind veel last van de oren tijdens het vliegen en jij niet? Wees je er dan van bewust dat dit geen aanstellerij is, maar dat die onderlinge verschillen er zijn.

Wel of niet vliegen met verkoudheid?

Besluit je om te gaan vliegen met jouw verkoudheid, dan kun je een aantal dingen doen om je oren te ontzien.

  1. Neusspray
    Gebruik neusspray of neusdruppels een half uur voor het opstijgen of landen. Deze neusspray kan helpen de buis van Eustachius wat vrij te maken.
  2. Valsalva techniek (ploppen)
    Door je neus en mond dicht te houden en vervolgens te proberen om lucht uit te blazen, kun je de druk op de buis van Eustachius opvoeren en kan er lucht ontsnappen naar de luchtkamer achter het trommelvlies. Gevolg: je oren ‘poppen’. Er komt opnieuw lucht achter het oor, wat de druk vermindert. Let wel op dat je dit voorzichtig doet. Ook deze techniek kan het trommelvlies beschadigen.
  3. Kaak bewegen
    Wat ook kan helpen om lucht in of uit de ruimte achter het trommelvlies te laten komen, is het bewegen van de kaken. Kauwgom kauwen of gapen kunnen helpen.

  4. Slikken
    Ook slikken kan helpen. Heb je erg last van je oren, drink dan wat water. Deze truc is ook makkelijk uit te voeren door kinderen of baby’s die last van hun oren hebben.
  5. Oordopjes
    Voorzie je problemen tijdens het vliegen of heb je eerder erg last van je oren gehad tijdens een eerdere vlucht? Overweeg dan om speciale oordopjes voor in het vliegtuig aan te schaffen. Deze oordopjes hebben een filter die ervoor zorgt dat de luchtdruk langzaam aangepast wordt en de druk op je trommelvlies vermindert.

Gehoorproblemen na de vlucht

Door het verschil in luchtdruk kunnen slijmvliezen en bloedvaatjes van het oor beschadigen, of in het ergste geval kan het trommelvlies scheuren. Voel je de pijn al? Wat als dit gebeurt?

Gelukkig heelt het meestal na een aantal weken of maanden vanzelf. Maar je kunt nog lang pijnklachten houden, of zelfs last hebben van duizeligheid, overgeven, of er langdurig oorsuizen aan overhouden. Gaat het niet vanzelf over? Ga ook dan even naar de huisarts.

Vlucht annuleren of toch vliegen?

Het wordt afgeraden om met een flinke verkoudheid te vliegen. De kans is groot dat je erg last van oorpijn krijgt of het gehoor beschadigt. Bovendien wil je natuurlijk andere passagiers niet aansteken.

Aan de andere kant kan een vlucht meestal niet kosteloos omgeboekt worden. Bovendien is het vaak niet mogelijk een pakketreis uit te stellen. Je hebt dus meestal niet de keuze om eerst de ergste verkoudheid af te wachten, voordat je het vliegtuig instapt. Wil je je vakantie niet missen door een verkoudheid? Dan zit er niets anders op dan verkouden het vliegtuig in te stappen en bovengenoemde trucs toe te passen om de schade te beperken.

Vergoeding bij annulering door verkoudheid

Besluit je om niet te gaan vliegen als je verkouden bent? Dan hoef je niet op een financiële vergoeding te rekenen van de airline. Heb je een annuleringsverzekering afgesloten? Dan kun je bij je annuleringsverzekering checken of je aanspraak kunt maken op een vergoeding. De kans dat je een vergoeding krijg is heel klein. In de meeste polisvoorwaarden staat vermeld dat alleen ernstige ziekte, ongeval of overlijden reden kunnen zijn voor vergoeding. Daar valt een verkoudheid niet onder. Tenzij er andere klachten zijn én je een doktersverklaring hebt dat vliegen in jouw conditie ongeoorloofd is, pas dan heb je kans dat je via je annuleringsverzekering een vergoeding kunt krijgen.

Conclusie: vliegen met verkoudheid afgeraden, maar geen recht op vergoeding

Onze conclusie luidt dat hoewel het wordt afgeraden om te vliegen met verkoudheid, je meestal niet kunt omboeken en je geen recht hebt op een vergoeding. Besluit je om niet te gaan? Dan ben je je geld kwijt en mis je je vakantie. Velen zullen er daarom voor kiezen om toch het vliegtuig in te stappen en volop te kauwen, slikken, snuiven, gapen en ploppen.

Vergoeding vluchtproblemen

Je vlucht annuleren vanwege verkoudheid is geen geldige reden om een vergoeding te krijgen. Ga je toch vliegen, maar wordt jouw vlucht geannuleerd of loopt deze vertraging op? Dan heb je mogelijk wel recht op een vergoeding.

Laat je mailadres achter, dan geven we jou een seintje als je volgens onze database een vergoeding aan kunt vragen.

Geschreven door Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel