Vliegen vanaf België en je rechten bij vertraging
Woon je in België of in de grensstreek? Dan is vliegen vanaf een Belgische luchthaven heel gewoon. Maar voor Nederlandse passagiers kan het ook lonen, want parkeren is er bijvoorbeeld veel goedkoper! Niet elk vliegveld is even groot of biedt dezelfde reismogelijkheden. Daarom hebben we de informatie over de grootste Belgische vliegvelden op een rijtje gezet. Ook geven we je graag wat informatie over je rechten als passagier wanneer je van of naar België vliegt.
Vliegen vanaf Brussel Zaventem Airport
Het grootste vliegveld in België is Brussel Zaventem (BRU). Bijna 25 miljoen passagiers reizen op jaarbasis van of naar Brussel Zaventem Airport. Dit vliegveld biedt als enige Belgische luchthaven verre vluchten aan naar plaatsen als Tokio, Miami of Bangkok aan. Luchtvaartmaatschappijen als Brussels Airlines, TUI fly België, easyJet en Singapore Airlines vliegen dagelijks van en naar Brussel Zaventem. Het vliegveld is centraal gelegen in België. Vanaf Eindhoven is de reistijd naar Brussel Zaventem ongeveer 1,5 uur. Kom je met de auto? Dan kun je eenvoudig een goedkope parking op luchthaven Zaventem reserveren via vergelijkingswebsites als Vliegen & Parkeren. De prijzen verschillen vaak enorm met het officiële aanbod.
Brussel Charleroi Airport
Het wat kleinere Brussel Charleroi Airport wordt vooral gebruikt door goedkopere vliegtuigmaatschappijen als Ryanair, Wizz Air en TUI fly België naar Europese vluchtbestemmingen als Valencia, Warschau en Marseille. Jaarlijks vliegen ongeveer 8 miljoen passagiers van of naar Brussel Charleroi Airport. De luchthaven ligt ten zuiden van Brussel en verder van de hoofdstad af dan Brussel Zaventem. Vanaf Eindhoven is de reistijd naar Brussel Charleroi ruim 2 uur. Ook op Brussel Charleroi Airport is er alternatief parkeeraanbod via Vliegen & Parkeren beschikbaar. De Charleroi parkings verschillen al snel euro’s per dag.
Oostende Brugge Airport bestemmingen
Het kleinere Oostende Brugge Airport ligt aan de Belgische kust vlakbij de steden Oostende en Brugge. Niet meer als 500.000 passagiers maken jaarlijks gebruik van deze kleine Belgische luchthaven, die vooral wordt gebruik voor vakantievluchten naar bestemmingen als Alicante, Hurghada en Bodrum met TUI fly België, voorheen ook wel Jetairfly genoemd. De voorzieningen op deze kleine luchthaven zijn beperkt. Vliegen vanaf Oostende Brugge Airport is voor Nederlanders vrij omslachtig. Vanaf Eindhoven rijd je ruim 2,5 over de afstand naar het vliegveld Oostende-Brugge.
Vliegen vanaf Antwerpen Airport
Antwerpen Airport biedt haar passagiers vluchten naar de luchthavens van onder andere Barcelona, Londen en Florence. De luchthaven wordt ook veel gebruikt door zakenreizigers evenals vakantiegangers. Jaarlijks reizen rond de 300.000 passagiers van of naar Antwerpen Airport met luchtvaartmaatschappijen TUI fly België, Fly VLM en Flybe. De voorzieningen op deze kleine luchthaven zijn beperkt. Vanaf Eindhoven is de reistijd naar Antwerpen Airport iets meer dan een uur.
Luik Airport
Het kleine vliegveld van Luik wordt door ‘slechts’ 200.000 passagiers gebruikt op jaarbasis. Voornamelijk vakantievluchten naar bestemmingen als Malaga, Las Palmas en Rhodos in het hoogseizoen vormen de basis van deze passagiersaantallen. Alle vluchten van of naar Luik worden door TUI fly België uitgevoerd. De voorzieningen op deze kleine luchthaven zijn beperkt. Het is ongeveer 1,5 uur rijden vanuit Eindhoven naar het vliegveld van Luik.
Vertraagde vlucht van of naar België
Brussel Zaventem heeft in België te maken met het hoogste aantal vluchten per dag. Daarom komen er ook geregeld vertragingen voor op Brussel Zaventem Airport. Toch hoeft drukte niet een reden voor vertraging te zijn, want ook op de kleinere Belgische vliegvelden zoals Antwerpen, Oostende-Brugge en Luik komen vertraagde vakantievluchten voor. Iets waar je als passagier natuurlijk niet op zit te wachten.
Jouw rechten bij vertraging in België
Is je vlucht van of naar België meer dan drie uur vertraagd? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding tot €600 per persoon. België is lid van de EU en in EU Verordening 261/2004 zijn je rechten als passagier vastgelegd. Als er geen sprake is van een buitengewone omstandigheid zoals slecht weer of stakingen van de luchtverkeersleiding, zoals Belgocontrol, heb je recht op een vergoeding voor vertragingen vanaf drie uur. EUclaim heeft alle kennis in huis om je te helpen deze vergoeding op te halen op basis van no cure, no pay.