Vlucht gemist? EUclaim helpt je verder!
Daar sta je dan, met een goedgevulde koffer vol met kleding en souvenirs op het vliegveld. Klaar om naar huis te gaan, maar dat gaat helaas langer duren dan verwacht. Er waren problemen op de snelweg richting het vliegveld, waardoor de taxi vast kwam te staan. Als resultaat kwam je veel te laat bij de gate aan en kon je helaas niet meer mee. Een vlucht missen kan natuurlijk altijd gebeuren, maar wat kun je dan het beste doen? Aan de hand van verschillende scenario’s legt EUclaim het uit!
Vlucht gemist door ziekte
Voor of tijdens jouw vakantie kan het voorkomen dat je plotseling ziek wordt. Of er is iets vervelends gebeurt zoals een aanrijding. Hierdoor kun je niet meer mee op de vlucht. Dit is ontzettend vervelend, maar hier kun je gelukkig iets aan doen. Je kunt namelijk contact opnemen met je reisverzekeraar en mocht je een annuleringsverzekering hebben, dan zal de kosten rondom je vlucht waarschijnlijk vergoed worden. Mocht het niet meer mogelijk zijn om je vakantie verder te vieren, bijvoorbeeld door een gebroken been, dan regelt de verzekeraar ook een vlucht richting huis.
Vlucht gemist door drukte op luchthaven
Het is een drukte van jewelste op luchthavens als Schiphol in de zomerperiode, waardoor het allemaal veel langer kan duren. Een behoorlijke rij bij het inchecken of lang wachten voordat je aan de beurt bent bij de douane bijvoorbeeld. Als je niet op tijd vertrekt, loop je risico om de vlucht te missen. Als je door drukte op de luchthaven je vlucht mist, zijn de kosten voor een nieuw vliegticket helaas voor jou. Dit kost je niet alleen extra geld, maar ook tijd aangezien je een vlucht moet nemen op een later moment.
Vlucht gemist door openbaar vervoer
Juist op de momenten dat het openbaar vervoer geen problemen mag hebben, zoals onderweg naar Schiphol of Eindhoven Airport, gebeurt het juist. Ze zijn hier echter niet aansprakelijk voor. Zo kunnen er bijvoorbeeld treinen uitvallen door een seinstoring bij Schiphol, waardoor je veel te laat bij de gate komt en je vlucht mist. Ook dan zijn de kosten voor jou en kun je voor eigen rekening een nieuw vliegticket aanschaffen voor een later moment.
Aansluiting gemist door vluchtvertraging
Als je een vlucht boekt met een aansluitende vlucht, zal je voldoende tijd hebben om over te stappen. Vaak heb je anderhalf uur overstaptijd of misschien iets langer. Maar heb je eerste vlucht een lange vertraging? Dan kan het lastig worden om je volgende vlucht te halen. Gelukkig heb je rechten volgens de Europese wetgeving wanneer je de aansluiting mist door een vertraging van je voorgaande vlucht. Je hoort niet alleen een vervangende vlucht te krijgen van de luchtvaartmaatschappij, maar ook een vergoeding te ontvangen voor het tijdverlies en extra gemaakte kosten als eten en drinken. Hier heb je alleen recht op als je vlucht valt onder Verordening 261/2004 en daarnaast mag er geen sprake zijn van een buitengewone omstandigheid als je een vergoeding wilt claimen. Een buitengewone omstandigheid is een situatie waar de luchtvaartmaatschappij geen invloed op kan uitoefenen, zoals slecht weer.
Je vlucht valt onder Verordening 261/2004 als het voldoet aan de volgende punten:
- Als je een aankomstvertraging van drie uur of meer hebt;
- Je vliegt vanuit een EU-land;
- Of je vliegt van buiten de EU naar een EU-land met een Europese luchtvaartmaatschappij.
Geen verrassingen bij het missen van je vlucht
Je kunt nooit voorspellen of het druk is op de weg, er treinen gaan uitvallen of dat je dochtertje vlak voor vertrek ziek wordt. Een vlucht missen kan dus altijd gebeuren. Let wel op: er zijn luchtvaartmaatschappijen die je terugvlucht annuleren wanneer je op de heenvlucht een vlucht mist, dan ben je namelijk een no-show. Controleer dus goed of dit het geval is, want dat voorkomt weer vervelende verrassingen!
Was jij wel op tijd, maar laat de luchtvaartmaatschappij een steekje vallen en is je vlucht vertraagd of geannuleerd? Mogelijk heb je recht op compensatie. Dien je claim in en binnen 3 minuten weet je al waar je recht op hebt!
Geschreven door Jerrymie Marcus
Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie.
Meer over Jerrymie