Wat is turbulentie?
Als je regelmatig vliegt ken je het wel: het gevoel dat het vliegtuig ineens 20 meter naar beneden valt of dat je vlucht ineens in een wild achtbaanritje verandert. Dit heet turbulentie en kan helaas niet altijd aangekondigd worden. Hoe ontstaat turbulentie eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat je hier zo min mogelijk last van hebt?
Wat is turbulentie precies?
Turbulentie ontstaat door een verandering van luchtstromen. Klinkt lekker vaag, maar we leggen het uit. Bij veranderingen van luchtstromen moet je denken aan grote temperatuurverschillen of luchtdrukveranderingen. Dit laatste gebeurt als je van een hoge naar een lagedrukgebied vliegt. Deze overgang kan turbulentie veroorzaken. Ook veranderende windrichtingen spelen hierbij een rol. Als je over bergen vliegt of het vliegtuig de overgang van zee naar land maakt kun je met turbulentie te maken krijgen. Het vliegtuig gaat dan schudden of komt in een soort kleine ‘val’ terecht. Turbulentie is een natuurlijk fenomeen en niet gevaarlijk als je gewoon netjes op je stoel zit.
Hoe vlieg je prettiger ondanks turbulentie?
Je ziet het vast wel eens voorbijkomen op het nieuws, passagiers die gewond raken door turbulentie of rondvliegende bagagestukken. Hoe voorkom je dit nou? Ten eerste is het belangrijk dat je altijd je spullen goed opbergt zoals het cabinepersoneel aangeeft. Koffertjes doe je in het bagagevak boven je en een handtas of rugtas ónder de stoel voor je. Zorg er ook voor dat je de tas goed dicht doet als je er iets uit hebt gepakt. Daarnaast zijn de regels met betrekking tot je stoelriem er niet voor niks. Zit je op je plek, doe dan je riem om. Turbulentie kan heel plotseling optreden en niet altijd op tijd aangekondigd worden. Zo voorkom je dat je ineens een meter de lucht in vliegt.
Adem in, adem uit
Sommige passagiers ervaren turbulentie als eng. We geven toe, het is niet heel prettig als het vliegtuig begint te schudden en je bedenkt dat je 10 km hoog in de lucht zit. Belangrijk is dat je weet dat turbulentie dagelijks voorkomt en piloten erop getraind zijn. Het vliegtuig is gebouwd om turbulentie aan te kunnen. Je hoeft je nergens zorgen om te maken. Dus adem in, adem uit, het is vaak sneller voorbij dan je denkt.
De vijf meest verre vluchten vanaf Schiphol
De outfits van het vliegend personeel door de jaren heen