ambulance vlucht

Mag ik vliegen als ik ziek ben?

8 januari 2024

Begin je net te snotteren vlak voor je op reis gaat? Of toch iets te diep in het glaasje gekeken tijdens je afscheidsfeestje? Stijgt de temperatuur van je lichaam? In dit artikel gaan we in op de vraag of je mag vliegen als je je niet helemaal lekker voelt.

Vooropgesteld: als je niet wil vliegen omdat je ziek bent, dan is het aan jou om je vlucht te annuleren. Voel je aan alles dat die vlucht van 10 uur naar de Verenigde Staten een slecht idee is? Doe jezelf een plezier en stap niet aan boord.

Vlucht uitstellen of annuleren

Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden de optie om de reis uit te stellen met 30 dagen. Bij ziekte zou je ook een beroep kunnen doen op een annuleringsverzekering. Word je onverwachts ziek of krijgt u een ongeluk? Dan kan je met een medische indicatie (van de dokter) je reis kosteloos annuleren via de verzekering.

Je kan er ook voor kiezen om je vlucht niet te annuleren, maar gewoon niet mee te vliegen. Dit wordt een no-show genoemd en is een slecht idee. Luchtvaartmaatschappijen zijn hier niet blij mee, zij zien natuurlijk het liefst zoveel mogelijk poppetjes in de stoelen.

Het gevolg van een no-show kan zijn dat  je op een zwarte lijst komt en in het vervolg niet meer mag meevliegen. Ook hanteren sommige airlines een beleid dat je een boete moet betalen.

Piloot is verantwoordelijk voor passagiers

Uiteindelijk bepaal je zelf of je richting het vliegveld gaat om te vliegen, maar tijdens de vlucht is de piloot verantwoordelijk voor het welzijn van passagiers. Dit gaat verder dan het veilig aan de grond zetten van het toestel; de piloot moet er ook voor zorgen dat de passagiers beschermd worden tegen ernstige ziekten of verwondingen.

Indien de piloot of de bemanning tot de conclusie komt dat een passagier een gevaar vormt voor zichzelf of anderen, bijvoorbeeld vanwege besmettingsgevaar, wordt deze persoon niet toegelaten aan boord.

Verkouden, koorts en maagproblemen

Normaal gesproken (lees: non-Covid) is een verkoudheid geen reden om een vlucht te vermijden. Over het algemeen zal de bemanning een persoon met een verkoudheid niet weigeren, aangezien dit nauwelijks risico’s met zich meebrengt.

In de meeste gevallen vormt vliegen met een verkoudheid ook geen probleem voor je eigen gezondheid. Het kan zijn dat je oren dichter zitten dan normaal. Check voor het ‘plop’-geluid in de oren, door stevig te slikken of door je neus dicht te knijpen en dan door je neus te blazen.

Heb je koorts? Op de meeste vliegvelden wordt de temperatuur niet meer gemeten, dus je kan zo aan boord stappen. Niemand zal je tegen houden. Maar houd er rekening mee dat als je vliegt, je eigenlijk niet tot nauwelijks kan uitrusten, en laat dit nou net het beste medicijn zijn tegen koorts.

Als je van een exotische bestemming naar huis vliegt, is het risico op maagproblemen groter dan normaal. Denk aan de befaamde Bali-belly, het streetfood van India of de vele pepers die Thaise gerechten rijk zijn. Maagproblemen zijn voor niemand leuk, niet voor jou, maar ook niet voor je medepassagiers.

Het vliegtuig heeft namelijk maar een beperkt aantal toiletten, die bij opstijgen, dalen en turbulentie ook nog eens ontoegankelijk zijn. Stel dat het om een maagdarminfectie gaat, dan kan deze worden overgedragen doordat het toilet door veel mensen gedeeld wordt.

Nog een probleem bij maagklachten: uitdroging. Door de vele toiletbezoeken verlies je veel vocht, wat ook niet helpt is dat de lucht in een vliegtuig droog is.

Oorontsteking

De luchtdruk verandert als het vliegtuig opstijgt of daalt. Veel passagiers voelen dat in hun oor omdat het kleine beetje lucht in het oor een hogere druk heeft dan de lucht in het vliegtuig. Als de lucht in je oor via het oorbuisje ontstnapt dan voel je de welbekende plop.

Een oorinfectie kan ontstekingen en een ophoping van vocht in oren veroorzaken. Dit kan het buisje in je oor beïnvloeden. Als er te veel vocht is of als de buis te smal is, kan de lucht niet zo gemakkelijk in en uit je oor stromen. 

Vliegen als je ernstig ziek bent

Wat als je ernstig ziek bent? Bij een heenvlucht is het beter om de reis af te zeggen of uit te stellen. Maar het wordt al wat ingewikkelder als je terug naar huis zou vliegen. Als je ernstig ziek bent, dan ziek je toch liever uit dichtbij huis, dicht bij familie en vrienden, mis je fit genoeg bent om te reizen.

Dit kan je bewijzen met een FTF-verklaring. Veel luchtvaartmaatschappijen eisen een zogenaamde Fit-to-fly verklaring (FTF). Een FTF-verklaring is een schriftelijke bevestiging van een arts waarin  dat je kan vliegen.

Zonder deze verklaring loop je het risico om geweigerd te worden voor je vlucht. Vooral bij zichtbare verwondingen of als je begeleid wordt, is de kans groot dat het grondpersoneel tijdens het inchecken vraagt naar deze verklaring.

Stel dat het om een korte vlucht gaat, dan kan je overwegen om met de trein of auto te gaan. Je wordt dan niet blootgesteld aan de droge lucht en veranderende luchtdruk van een vliegtuig. Ook is het infectiegevaar kleiner.

Gaat het om een lange vlucht? Dan kan repatriëring in sommige gevallen de beste optie zijn. Je vliegt dan onder begeleiding van een arts en het vliegtuig heeft medische apparatuur aan boord.

In alle gevallen raden wij aan om contact op te nemen met je reisverzekering. Daarnaast verschillen de voorwaarden per luchtvaartmaatschappij, dus bij twijfel of je mee mag, neem contact op met de airline.

Mag je vliegen als je ziek bent? Veelgestelde vragen

  • Kan ik mijn vlucht annuleren als ik ziek ben?

    Niet alle luchtvaartmaatschappijen geven je het ticketgeld terug als je je vlucht moet annuleren vanwege ziekte. In sommige gevallen vergroot het je kans op een terugbetaling als je een medische verklaring van je arts hebt waarin staat dat je niet in staat bent om te vliegen. Check de voorwaarden van je vliegticket en neem contact op met je annulerings- of reisverzekering.

     

  • Kan ik geweigerd worden op een vlucht als ik ziek ben?

    De piloot is verantwoordelijk voor de aanwezige passagiers. Dit betekent dat de piloot, de bemanning en het grondpersoneel je de vlucht mogen weigeren. Een luchtvaartmaatschappij mag dus een passagier weigeren die er onwel uitziet, vooral als er mogelijk besmettingsgevaar is.

  • Ik ben ziek op vakantie, wat moet ik doen?

    Bezoek een arts, het is belangrijk dat je zo snel mogelijk beter wordt. Een arts kan je helpen aan een verklaring dat je te ziek bent om te vliegen, of juist dat je wel in staat bent om te vliegen.  

Geschreven door Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel