6 september 2024

OV-stakingen op 10 en 11 september 2024

Wat als ik dan moet vliegen?

Op dinsdag 10 en woensdag 11 september wordt er gestaakt in het OV in Nederland.  Medewerkers van het stadsvervoer staken op 10 september, een dag later staken het treinpersoneel en de medewerkers van het streekvervoer. 

Wie staakt wanneer?

Ga je één van deze dagen met het OV naar Schiphol, Eindhoven of een ander vliegveld? Check hieronder wie er wanneer staakt en pas je plannen aan.

  • Op 10 september ligt het streekvervoer en stadsvervoer in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam stil. Bussen, metro’s en trams van HTM, RET en GVB rijden niet tussen 04:00 en 08:00 uur.
  • Op 11 september wordt er gestaakt in het trein- en streekvervoer. Het personeel van NS en het streekvervoer legt het werk neer tussen 04:00 en 08:00 uur. Het stadsvervoer, waaronder HTM, GVB en RET, blijft op deze tijden wel rijden.
  • Ga je binnenkort op reis? Krijg tot €600

    Laat geen geld liggen! Deel je vluchtdata alvast met ons. Als je vlucht vertraagd of geannuleerd wordt en je recht hebt op compensatie, dan helpen wij je meteen!
    Deel je vluchtnummer

De eerste vluchten op Schiphol vertrekken om 05:00 uur in de ochtend. Er vliegen in de vroege ochtend vooral veel vluchten van Tui, Transavia en KLM. Op Eindhoven vertrekken Wizz Air en Transavia vroeg in de ochtend.

Heb je een ticket voor één van deze vluchten, probeer dan ander vervoer te regelen. Of ga een dag eerder en boek een hotel.

Wat als ik mijn vlucht mis door de OV-staking?

EUclaim focust zich op de rechten van vliegtuigpassagiers. Deze rechten zijn in Europa vastgelegd in Verordening 261 uit 2004. Hierin staat dat compensatie of een vergoeding bij een staking alleen van toepassing is als het gaat om het personeel van de airline.

In dit geval gaat het dus om personeel van het openbaar vervoer en niet van een luchtvaartmaatschappij.

Mis jij je vlucht omdat je te laat bij het vliegtuig bent door de staking van het openbaar vervoer, dan heb je geen recht op een claim. Je bent zelf verantwoordelijk om op tijd bij de gate te staan. 

Tóch is het van belang om goed op de hoogte te zijn van jouw rechten bij vertraging of annulering komende week, bijvoorbeeld als jouw vlucht wordt vertraagd door de staking. 

Vertraging door staking moet redelijk zijn

In mei 2019 werd er ook gestaakt bij het openbaar vervoer. Schiphol zag zich genoodzaakt luchtvaartmaatschappijen te vragen hun vluchten te verminderen vanwege de verwachte chaos. Het is vervolgens aan luchtvaartmaatschappijen om passagiers op andere vluchten te zetten en ze dus alsnog te vervoeren. 

Transavia kreeg het voor elkaar om groepen passagiers pas 31 uur en 48 uur later te laten vliegen! Transavia’s standpunt is dat vervangende vluchten met zulke vertragingen redelijk zijn. Dat vonden wij niet.

Deze passagiers hebben zich uiteindelijk bij ons gemeld en wij hebben met een uitspraak van het Europese Hof compensatie geregeld. Wij vinden een vertraging van 31 uur niet redelijk.

Vlieg jij tijdens één van de stakingsdagen? Deel je vluchtnummer met ons, als je recht hebt op compensatie, dan laten we je dat zo snel mogelijk weten.

Geschreven door Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus kwam door een vertraging van 4 uur in aanraking met EUclaim. Via EUclaim kreeg de marketeer 600 euro compensatie.

Meer over Jerrymie
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel