Luchthaven vertraging

Verhoging van jouw reissom door een brandstoftoeslag, mag dat?

8 november 2022

Een tijd geleden heb je een vliegreis geboekt. Je kijkt er enorm naar uit. Maar ineens ontvang je het bericht dat door de steeds verder stijgende brandstofkosten, jouw reissom wordt verhoogd met een brandstoftoeslag. Daar had je niet op gerekend! Mag de reissom na jouw boeking nog verhoogd worden? EUclaim legt je uit waarom dit mogelijk is.

brandstoftoeslag doorberekenen

Waarom een brandstoftoeslag?

De prijzen voor energie zijn heel hard gestegen. Ook de prijs van ruwe olie is flink gestegen sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Doordat er weer meer gevlogen wordt is er ook meer vraag naar kerosine, waardoor de prijzen voor kerosine nog verder gestegen zijn. Doordat er op kerosine geen belasting wordt geheven, is de stijging van de prijs voor kerosine wel minder heftig dan aan de pomp.

Luchtvaartmaatschappijen voelen de prijsstijgingen hard. In een groot vliegtuig gaat al snel 100.000 liter kerosine. Dus ook een klein prijsverschil heeft een enorm effect op de kosten.

De eerste maanden na de uitbraak van de energiecrisis hadden luchtvaartmaatschappijen nog niet zoveel last van de hogere olieprijzen. De reden is dat kerosine vaak vooraf wordt ingekocht. Dit wordt ook wel ‘hedgen’ genoemd. Nu er enige tijd is verstreken, moeten luchtvaartmaatschappijen tegen een veel hogere prijs kerosine inkopen.

Wat is het verschil tussen een brandstofheffing en brandstoftoeslag?

Een brandstofheffing betaal je standaard en is onderdeel van jouw reissom. Dit is het deel van jouw reissom dat voor brandstof is gereserveerd.

Blijkt dit na je boeking niet voldoende door bijvoorbeeld de stijgende brandstofkosten, dan kan de luchtvaartmaatschappij een extra brandstoftoeslag in rekening brengen. Die brandstoftoeslag kan aan jou worden doorberekend als een extra toeslag op de reissom.

Een brandstoftoeslag doorberekenen bij een pakketreis, mag dat wel?

Wanneer je een pakketreis hebt geboekt, mag een brandstoftoeslag worden geheven onder de volgende voorwaarden:

  • Een brandstoftoeslag mag tot 20 dagen voor vertrek in rekening gebracht worden
  • Een brandstoftoeslag mag maximaal 8% van de reissom zijn

Wat zijn je rechten als je een brandstoftoeslag moet betalen?

Als jouw reissom 20 dagen of langer voor vertrek wordt verhoogd met een brandstoftoeslag van maximaal 8% van de reissom, dan moet je die betalen. Je hebt dus geen recht op een kosteloze annulering. Wil je toch annuleren, dan kunnen daarvoor annuleringskosten in rekening gebracht worden.

Rekent de luchtvaartmaatschappij meer dan 8% brandstoftoeslag? Dan kun je kosteloos jouw reis annuleren. Wil je toch graag op reis, dan zou je kunnen zoeken naar een goedkoper alternatief. Maar omdat de prijzen voor vliegtickets ook zijn gestegen de afgelopen tijd, is de kans groot dat alternatieven duurder uitvallen en je er niet onderuit komt om die toeslag te betalen.

Waarom kan een brandstoftoeslag wel bij een pakketreis?

De meeste reisorganisaties in Nederland zijn aangesloten bij de ANVR. In de ANVR-reisvoorwaarden zijn bovenstaande regels opgenomen: tot 8% brandstoftoeslag mag maximaal 20 dagen voor vertrek doorberekend worden omdat dit een reservering betreft. Dus als je een pakketreis hebt geboekt, kun je onaangenaam verrast worden met een hoge brandstoftoeslag.

Een claim indienen

Helaas heb je niet veel rechten als de luchtvaartmaatschappij een brandstofheffing aan je doorberekend. Wel kun je via EUclaim een claim indienen als je andere vluchtproblemen hebt gehad tijdens de vlucht, zoals een vertraging of annulering. Wil jij ervan op de hoogte gebracht worden als je een vergoeding kunt krijgen voor jouw vlucht? Vul dan je e-mailadres in. We sturen je dan een berichtje als volgens onze database de passagiers van jouw vlucht in aanmerking komen voor een vergoeding

Meer over brandstof

  • 2021-06-17

    Brandstofprijzen sky high! Stijgt de vliegticketprijs ook?

    Als je de auto voltankt op het tankstation voel je de hoge prijs direct in je portemonnee. Je zou denken dat de hoge brandstofprijzen direct effect hebben op de prijs die jij voor je vliegticket betaalt. Deze aanname blijkt niet helemaal te kloppen. EUclaim legt uit wat de relatie is tussen de hoge brandstofprijzen en de kosten van jouw vliegticket.

  • 2022-03-29

    De effecten van de oorlog in Oekraïne op de luchtvaart

    De oorlog in Oekraine heeft ook gevolgen voor de luchtvaart. Lees meer over de gevolgen van de oorlog op de luchtvaart.

Geschreven door Lisanne Verbeek

Marketingmanager Lisanne Verbeek heeft passie voor marketing en campers. Nu vecht ze voor de rechten van passagiers.

Meer over Lisanne
Subscribe
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments
Vragen? Chat of bel